• Real-Arena
 • Contact
 • Cash Money
 • Prezintă-te
 • Counter-Strike
 • Metin2
 • Minecraft
 • SA:MP
 • [SHOP] Steam, Gift, Cards, Items
 • Giveaway STEAM
 • AcasaAcasa  IndexIndex  Regulament  Cont Premium  CautareCautare  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  CalendarCalendar  FAQFAQ  

  Distribuiţi | .
   

   Care este definiţia succesului astăzi?

  Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
  AutorMesaj
  H4cK3R*uL
  Administrator
  avatar
  # Lord of Hell!#
  Mesaje : 12494
  MesajSubiect: Care este definiţia succesului astăzi?   
  Sam 28 Feb 2015, 20:48

  Ai visat măcar o dată să fii bogată, celebră şi să ai toată lumea la picioare? Cel mai probabil, da. Dar ai fost mereu sigură că aceasta este definiţia succesului? Şi dacă da, ce ai făcut să îl atingi? Şi, la fel de important, consideri că ai reuşit? Şi când reuşeşti, ce faci mai departe? Lista întrebărilor pe această temă ar putea fi nesfârşită, pentru că, în definitiv, succesul este una dintre cele mai subiective noţiuni din lume. Pentru că are legătură directă cu tine, cu educaţia ta, cu sistemul tău de valori. Şi pentru că, dincolo de toate, succesul înseamnă lucruri diferite, pentru oameni diferiţi.

  Campaniile de marketing şi mass-media s-au ocupat efectiv de „spălarea pe creier“ a întregii societăţi, impunând o definiţie cum nu se poate mai falsă, dar mai ales periculoasă, a succesului. Mesajul pe care îl vezi peste tot este acela că, dacă ai o mulţime de bani, dacă locuieşti într-o casă uriaşă, dacă îţi permiţi cele mai noi maşini, electronice şi haine, deţii cheia succesului, deci, automat, şi pe cea a fericirii. Doar că în viaţa reală lucrurile nu stau deloc aşa, pentru că adevărata dimensiune a succesului este dată de respect, de aprecierea celor din jur, de integritate şi, de ce nu, de răbdare, calităţi din ce în ce mai preţioase într-o societate în care aceste valori sunt adevărate rarităţi. Nimic de zis, nu strică să duci o viaţă decentă; oameni mai înţelepţi ca tine au spus că „nu banii aduc fericirea, ci numărul lor“, dar se pare că nu banii dau dimensiunea succesului.

  Aceleaşi campanii de marketing ne conving pe zi ce trece că, trăind o viaţă egoistă, care nu are alt scop decât obţinerea unor sume mari de bani şi a faimei ne va duce pe culmile succesului şi ale fericirii. Din păcate (sau din fericire), teoriile de genul acesta nu sunt susţinute în practică, pentru că, dintr-un anumit punct de vedere, banii sunt precum jucăriile: aducătoare de satisfacţii în primele ore de folosire şi incredibil de plictisitoare şi nemotivante după ceva vreme. De acord, banii ne pot face viaţa mai uşoară, dar nu neapărat mai bună. Spre exemplu, banii nu ne pot face mai culţi, mai inteligenţi, mai erudiţi, pentru că toate acestea se realizează prin muncă, efort constant şi studiu permanent. Banii nu ne asigură o relaţie fericită sau o căsnicie plină de reuşite, pentru că acestea sunt lucruri de care ai parte cu dragoste, respect reciproc şi... compromisuri. Toţi banii din lume nu te pot învăţa ce este respectul şi bunul simţ; în plus, nu banii te transformă în lider sau într-un prieten pe care te poţi baza. Cultura generală, înţelepciunea, dragostea, respectul, răbdarea sunt şi ele aspecte esenţiale ale vieţii unei persoane de succes. O primă concluzie ar fi că nu există un lift super rapid care să te ducă spre succes, trebuie pur şi simplu să urci pe scări. Treaptă cu treaptă.

  Făcând o analiză similară cu cea despre bani, de cele mai multe ori popularitatea şi faima chiar nu sunt sinonime cu succesul. Şi pentru acest aspect tot publicitatea şi marketingul agresiv sunt responsabile, deoarece au alterat orice definiţie a succesului şi l-au transformat în imaginea popularităţii. Şi aici putem să aducem un argument din viaţa de zi cu zi: este Bianca Drăguşanu o femeie de succes? Nimic de zis, e greu de crezut că mai există oameni care să nu fi auzit despre ea, dar a devenit cunoscută datorită implicării sale în tot felul de scandaluri mai mult sau mai puţin mondene, când, gratis sau contra unor sume de bani, şi-a expus toate secretele la televizor, de multe ori la ore de maximă audienţă. Da, Bianca Drăguşanu este cunoscută, dar am dubii serioase că este considerată o femeie de succes, chiar şi în cercurile celor cu inteligenţă, educaţie şi nivel de viaţă sub medie. Şi lista cu argumente conform cărora popularitatea nu este nici pe departe sinonimă cu succesul poate continua. Psihologul Claudia Mihalache spune că „Paradigma succesului poate fi definită simplu: un om de succes este genul acela de persoană care poate reprezenta un model în viaţă, model pe care îl admirăm şi care are valoare aspiraţională“. În plus, adaugă specialista noastră, „succesul poate fi definit ca aptitudinea unei persoane de a stabili şi realiza propiile obiective personale şi profesionale, indiferent care ar fi acestea“.

  Şi totuşi, ce înseamnă succesul? Înseamnă să ai bani de nu le ştii numărul? Sau poate să ai capacitatea să faci schimbări la nivel politic şi social? Sau înseamnă doar să ai posibilitatea să obţii tot felul de lucruri pe care ţi le doreşti fără să trebuiască să lupţi din răsputeri pentru fiecare dintre ele? Toată lumea vrea să aibă succes. Oamenii vorbesc despre stabilirea de obiective, despre gândire pozitivă, despre accederea în poziţii de top în profesia lor. Psihologul Claudia Mihalache spune că, pentru a defini succesul, „trebuie să te gândeşti exact ce vrei de la viaţa ta, iar când vei realiza care sunt aceste lucruri, acelea vor da definiţia succesului pentru tine“. Dacă ai întreba mai mulţi oameni ce vor de la viaţa lor, îţi vor spune că vor să fie fericiţi. Lucru grozav, de altfel, cu excepţia a două aspecte: mulţi dintre ei nu prea ştiu care este definiţia fericirii şi tot atât de mulţi nu sunt dispuşi să acorde foarte mult timp acestui scop. În loc să îşi facă timp să fie fericiţi acum, majoritatea oamenilor sunt atinşi de sindromul „să-mi ating obiectivele în viaţă şi apoi am tot timpul să fiu fericit“. „Dacă te uiţi în jurul tău, vezi peste tot genul acesta de oameni. «Am să fiu fericită când am să fiu promovată la job». «Când cei mici vor merge la şcoală, voi avea tot timpul din lume să fiu fericită şi să mă ocup de mine». «Când nu voi mai avea datorii la bancă, voi fi fericită». Doar că lucrurile nu funcţionează aşa şi ar trebui să începi să faci ceva pentru tine chiar de azi. La fel se întâmplă si cu succesul. Stabileşte ce vrei de la tine şi de la viaţa ta şi începe imediat să te ocupi de paşii pe care îi vei parcurge pentru a ajunge acolo“, te sfătuieşte psihologul nostru.

  Despre succes şi adevăruri elementare

  Succcesul. Acest lucru intangibil şi imposibil de definit pe care îl căutăm zi de zi, lună de lună, an de an. Ce este succesul? Cum ajungi să ai succes? De cât timp ai nevoie pentru a avea succes? Este succesul măcar posibil? În ciuda acestor întrebări justificate, definiţa de bază a succesului pare una simplă: realizarea scopurilor, dorinţelor sau obiectivelor pe care ţi le propui. Trebuie doar să ţii cont de faptul că, pentru că pentru fiecare dintre noi, aceste scopuri, dorinţe şi obiective sunt diferite; atunci, automat, şi noţiune de succes este diferită. Pentru mine, să am succes înseamnă să reuşesc să călătoresc cât mai mult, să citesc pe măsură şi să fiu bună la job. Pentru tine, să ai succes înseamnă să câştigi foarte mulţi bani, să ajungi în fruntea ierarhiei la birou şi să ai sute de subordonaţi. Pentru ea, să aibă succes înseamnă să aibă nişte copii incredibil de buni, frumoşi, deştepţi şi pentru care să o invidieze toată lumea. „Succesul este o noţiune relativă, care se mulează mai degrabă pe propriul sistem de valori decât pe normele sociale. Pentru o familie săracă, succesul înseamnă o slujbă decentă, care să-i permită să trăiască. Pentru tânărul debusolat, crescut într-un mediu ostil, care nu înţelege valorile unei societăţi funcţionale şi pentru care şcoala şi munca sunt noţiuni destul de abstracte, modelul de succes, devenit astfel aspiraţional, este cel mai în vogă manelist sau domnişoara prezentă la toate emisiunile de scandal“, spune sociologul Miruna Astaloş. „Societatea are totuşi versiunile ei integrate de success, acelea perpetuate de mass-media, care sunt reprezentative pentru o parte mare din populaţie. Cele mai commune aspect ale succesului sunt, în ordine aleatoare: să ai o mulţime de bani, putere, să fii frumos, să faci performanţă într-un domeniu vizibil precum sportul sau muzica, să fii popular şi plăcut de toată lumea. Este interesant faptul că, odată cu înaintarea în vârstă, aceşti parametri se schimbă şi oamenii consideră că au success atunci când au găsit persoana potrivită cu care să aibă o relaţie, când reuşesc să aibă o familie fericită, când au suficient timp pe care să-l petreacă împreună cu cei dragi, când reuşesc să rămână sănătoşi şi să se bucure de o viaţă fără stres major. Dar noţiunea de succes nu variază doar în funcţie de vârstă, ci şi în funcţie de context politico-geografic. Spre exemplu, într-o ţară săracă din Africa, să ai succes înseamnă să ai suficientă mâncare, să ai un acoperiş deasupra capului şi posibilitatea de a beneficia de îngrijire medicală. În zonele de conflict, succesul înseamnă pur şi simplu să reuşeşti să scapi cu viaţă. Având în vedere aceste aspecte, succesul este o noţiune prea largă pentru a fi închisă într-o definiţie de dicţionar“, adaugă specialista noastră. În aceste condiţii, cea mai onestă definiţie pare a fi „succesul înseamnă să ştii ce este important pentru tine şi să reuşeşti să obţii toate acele lucruri“.

  Succesul are, de fapt, două părţi componente. Trebuie mai întâi să ştii care sunt lucrurile importante pentru tine şi apoi să încerci să le obţii. Pentru mulţi dintre noi, prima parte, cea a descoperirii lucrurilor importante din viaţa noastră, este de departe cea mai importantă. Este esenţial să ştii ce contează pentru tine, ce te face fericită, care sunt lucrurile care îţi cresc stima de sine. Partea proastă e alta: de cele mai multe ori ne înşelăm când alegem lucrurile care credem că ne fac fericiţi. Cel mai probabil cunoşti cazuri de oameni care s-au zbătut îndelung pentru a obţine un job mai bun, bani mai mulţi, o viaţă în lumina reflectoarelor şi când au realizat acele lucruri au descoperit că nu-s nici pe departe atât de fericiţi precum credeau. „Ca să nu cazi în capcana aceasta, întreabă-te care sunt lucrurile importante pentru tine, de ce sunt esenţiale şi cum ţi-ar îmbunătăţi semnificativ viaţa“, spune psihologul Claudia Mihalache. „Bazându-te pe această analiză şi ştiind (sau măcar intuind) care sunt lucrurile importante pentru tine, probabil există deja câteva zone ale vieţii tale care sunt de succes, doar că, nefiind scopurile înalte pe care le visezi, tinzi să le treci cu vederea. Ei bine, este important să-ţi aminteşti că există lucruri pozitive în viaţa ta, este esenţial să realizezi că dacă ai fost capabilă să le realizezi pe acestea, este imposibil să nu poţi mai mult de atât. Să rezolvi tot acest puzzle care se va concretiza în imaginea succesului necesită multă muncă, răbdare, perseverenţă“, adaugă psihologul.

  Succesul este o călătorie incredibil de lungă

  Imaginează-ţi pentru o clipă că ai reuşit să realizezi cel mai important obiectiv al vieţii tale, indiferent care a fost acesta. Ce ai să faci în continuare? Ai să te opreşti? Ai să fii mulţumită că ai obţinut realizarea cea mai importantă şi te vei relaxa pentru tot restul vieţii tale? Cel mai probabil nu va fi aşa. Îţi vei mai găsi un alt scop pentru care să lupţi şi vei începe să lucrezi la realizarea lui. Dacă ţi-ai dorit mulţi bani şi acum îi ai, probabil vrei vrea să faci lucruri care să conteze în viaţă, poate să ajuţi. Dacă ai vrut o relaţie perfectă şi acum o ai, poate vrei să faci înconjurul lumii în doi, deci o astfel de acţiune necesită ani de muncă pentru strângerea de resurse necesare unei astfel de aventuri. Adevărul e că succesul este o călătorie al naibii de lungă. Ca să ai cu adevărat succes, trebuie să fii echilibrată şi fericită pe parcursul întregii călătorii, nu doar când îţi atingi obiectivele. Majoritatea lucrurilor importante în viaţă se obţin cu atâta muncă, încât e greu să le faci dacă nu ai o atitudine pozitivă până ajungi la ele. La asta mai adaugă şi lucrurile a căror realizare nu depinde în totalitate de tine, pentru că, să fim realişti, sunt lucruri pe care oricât de mult ţi le-ai dori, nu ai să ajungi să le obţii niciodată. Un premiu Nobel pentru fizică, să spunem, în condiţiile în care eşti mai degrabă o fire poetică, incapabilă să vadă, totuşi, poezia unei ştiinţe exacte precum fizica. Ştiu, este un exemplu extrem, dar demonstrează ceva.


  Cel mai mare succes din punct de vedere uman este capacitatea de a te simţi împlinită în ceea ce faci şi cu ceea ce eşti. Am spus deja că primul pas către succes este să-l defineşti în termenii tăi, să stabileşti ce înseamnă pentru tine. Un alt pas important este să nu renunţi când dai de greu. Încearcă să nu te abaţi de la calea ta. Ştii doar că drumul spre succes este unul greu şi plin de obstacole, aşa că încearcă să le depăşeşti pe rând, unul câte unul. Un alt element esenţial este să fii mereu sinceră cu tine. De-a lungul vieţii ţi se vor schimba priorităţile şi, odată cu ele, şi obiectivele pe care le ai. Esenţial este să îţi reevaluezi permanent reperele şi drumul tău către succes. Dacă vrei să ai succes, nu ezita să-ţi asumi riscuri, pentru că, de cele mai multe ori, nu ne exploatăm adevăratul potenţial din teama de eşec. Doar că, de cele mai multe ori, un eşec nu este altceva decât un pas înainte pe drumul pe care ni l-am ales deja. Şi la fel de important, nu uita să delimitezi de fiecare dată viaţa personală de cea profesională. Da, este important să faci toate eforturile pentru a reuşi în viaţa profesională, cea care crezi că te va transforma într-o femeie de succes, dar dă-i şi vieţii personale o şansă de a funcţiona la fel de bine. Nu de alta, dar compromisurile pe care tindem să le facem au o limită pe care suntem tentaţi să o depăşim, de cele mai multe ori în favoarea jobului sau a lucrurilor pe care le considerăm importante la un anumit moment al vieţii noastre, iar timpul pe care îl sacrificăm nu poate fi recuperat. Pe scurt, nu-ţi trăi cei mai frumoşi ani din viaţă la birou, încearcă să găseşti un echilibru, pentru că jobul este doar un job, nu ar trebui să te definească în totalitate.

  Indiferent care este definiţia ta pentru succes şi care sunt paşii pe care trebuie să îi parcurgi până acolo, este esenţial ca tot traseul până la atingerea obiectivelor să fie unul dominat de emoţii echilibrate, care te vor ajuta să gestionezi eventualele obstacole de pe parcurs. În plus, trebuie să ţii minte permanent un lucru elementar: calea către succes începe cu încredrea în sine, continuă cu concentrarea pe obiective şi este întotdeauna urmată de voinţă, perseverenţă şi multă muncă. „Este foarte util să-ţi planifici mai întâi mental succesul, apoi să te pregăteşti pentru el. Apoi, îţi poţi căuta un model care a obţinut genul de succes la care aspiri. Dacă există deja oameni care au reuşit să realizeze ce-ţi doreşti şi tu de la viaţă, este destul de probabil ca şi tu să poţi face ceea ce îţi propui. De fapt, întreaga poveste a succesului se limitează la un lucru destul de simplu: construieşte un obiectiv măreţ şi fă tot posibilul să-l aduci la începlinire. Pentru că nu degeaba se spune că diferenţa dintre un om de succes şi unul care are un succes ieşit din comun este măsura viselor sale“, spune psihologul Claudia Mihalache.


  Ai o comunitate, dar te-ai saturat de probleme? Vino pe Real-Arena.
  Sus In jos
  http://www.real-arena.com
   

  Care este definiţia succesului astăzi?

  Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
  Pagina 1 din 1

  Real-Arena România :: Arhivă :: Arhiva forumului :: Ocupaţie-