• Real-Arena
 • Contact
 • Cash Money
 • Prezintă-te
 • Counter-Strike
 • Metin2
 • Minecraft
 • SA:MP
 • [SHOP] Steam, Gift, Cards, Items
 • Giveaway STEAM
 • AcasaAcasa  IndexIndex  Regulament  Cont Premium  CautareCautare  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  CalendarCalendar  FAQFAQ  

  Distribuiţi | .
   

   Românii din Republica Moldova vor putea vedea filme subtitrate în română

  Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
  AutorMesaj
  H4cK3R*uL
  Administrator
  avatar
  # Lord of Hell!#
  Mesaje : 12493
  MesajSubiect: Românii din Republica Moldova vor putea vedea filme subtitrate în română   
  Sam 05 Iul 2014, 13:20

  O nouă lege a cinematografiei schimbă complet producţia şi distribuţia de film în ţara vecină
  După cinci ani de presiuni din partea comunităţii locale de cineaşti, Parlamentul moldovean a adoptat în sfârşit noua lege a cinematografiei. Aceasta prevede înfiinţarea unui Centru Naţional al Cinematografiei şi schimbă complet peisajul producţiei şi distribuţiei de film din Republica Moldova.

  Contactat de Cinemagia, producătorul Dumitru Marian, unul dintre autorii şi promotorii legii, explică modificările substanţiale aduse de aceasta în industria de film locală: „Până acum pentru finanţare de film se puteau solicita bani doar de la Moldova Film, adică un regizor/producător/scenarist independent putea doar să se angajeze cu proiectul la Moldova Film şi să realizeze filmul. Drepturile rămâneau la Moldova Film”. Noua lege a cinematografiei distruge monopolul studioului în ceea ce priveşte accesul la finanţările de stat şi face uitată şi „Comanda de stat, o practică monstruoasă moştenită de la URSS, prin care statul anunţa o temă (sau mai multe) şi primea prin Moldova Film proiecte pe tema respectivă, pe care le finanţa 100%”, spune Dumitru Marian.

  Noua lege a cinematografiei dă acces la finanţări producătorilor şi regizorilor independenţi, printr-un concurs de proiecte, pe sistemul adoptat şi de CNC-ul românesc. Proiectele câştigătoare vor fi finanţate cu o sumă cel mult egală cu 50% din valoarea bugetului total, producătorii fiind obligaţi să caute şi alte surse de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor de producţie. În acest moment nu se ştie când ar putea avea loc prima sesiune de concurs şi nici ce sumă va fi împărţită între proiectele câştigătoare, dar regulamentul de funcţionare al CNC-ului moldovean ar trebui să fie finalizat în următoarele şase luni, iar instituţia ar putea să-şi înceapă activitatea în primele luni ale anului viitor.

  Un efect extrem de important al legii este faptul că aceasta va scoate Republica Moldova din sfera de influenţă a distribuitorilor de film din Rusia. În prezent cinematografele din Moldova difuzează filme pe filieră rusească, toate premierele fiind dublate în rusă. Noua lege prevede ca toate premierele cinematografice să fie subtitrate sau dublate ÎN LIMBA ROMÂNĂ. „Foarte curând noul CNC va trebui să reorienteze Moldova spre un alt spațiu de distribuție. Astăzi, ruşii semnează contracte cu distribuitorii mari de afară şi obţin drepturi pentru CSI (n.r. - Comunitatea Statelor Independente formată de fostele republici ale Uniunii Sovietice), automat şi pentru Moldova. Asta va trebui modificat şi vom avea nevoie de susţinere politică şi lobby din partea statului român. În perspectivă ar trebui să luăm filme de la voi (sau direct de la americani), fără participarea Rusiei”, spune Dumitru Marian.

  Ne aşteptăm ca în curând CNC-ul din România şi cel din Republica Moldova să înceapă o colaborare pentru realizarea de co-producţii româno-moldovene. Până acum au fost mai multe co-producţii finanţate de CNC-ul din România, cel mai recent exemplu fiind La limita de jos a cerului (foto), lăudatul film al lui Igor Cobileanski, inclus în selecţia festivalului de la Karlovy Vary anul trecut şi prezentat în iunie şi la TIFF, în cadrul Zilelor Filmului Românesc. În câţiva ani, ne aşteptăm ca numărul de producţii realizate în Republica Moldova să crească.

  Totodată, este posibil ca Republica Moldova să devină un participant constant la categoria Cel mai bun film străin a Oscarurilor. Reamintim că 2014 a fost primul an din istorie când ţara vecină a concurat la această categorie, cu filmul Toţi copiii Domnului, în regia românului Adrian Popovici.


  Ai o comunitate, dar te-ai saturat de probleme? Vino pe Real-Arena.
  Sus In jos
  http://www.real-arena.com
   

  Românii din Republica Moldova vor putea vedea filme subtitrate în română

  Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
  Pagina 1 din 1

  Real-Arena România :: Categorie generală :: Cinema :: Noutăţi şi discuţii-