• Real-Arena
 • Contact
 • Cash Money
 • Prezintă-te
 • Counter-Strike
 • Metin2
 • Minecraft
 • SA:MP
 • [SHOP] Steam, Gift, Cards, Items
 • Giveaway STEAM
 • AcasaAcasa  IndexIndex  Regulament  Cont Premium  CautareCautare  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  CalendarCalendar  FAQFAQ  

  Distribuiţi | .
   

   Opera din Sydney

  Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
  AutorMesaj
  H4cK3R*uL
  Administrator
  avatar
  # Lord of Hell!#
  Mesaje : 12494
  MesajSubiect: Opera din Sydney   
  Dum 17 Feb 2013, 02:13

  De la inaugurarea ei pe 20 octombrie 1973, Opera din Sydney a fost locul in care s-au desfasurat unele din cele mai memorabile spectacole artistice de opera, teatru, balet, etc. Proiectul care a castigat concursul international in 1957 s-a concretizat intr-o cladire moderna care este astazi una din cele mai faimoase si fotografiate structuri din secolul al XX-lea.
  Opera poate fi descrisa ca o sculptura de sine statatoare, cu acoperisul sau sferic, cu bolti care seamana cu panzele umflate ale unei corabii. Stabilizarea unei asemenea structuri neconventionale a necesitat inovatii in tehnica constructiei. La fel ca multe din proiectele lui Utzon, si cel pentru opera din Sydney se baza pe utilizarea ingenioasa a platformelor.

  El a explicat proiectul astfel: ''...ideea a fost sa lasam platforma sa taie cladirea precum un cutit si sa separe functia principala de cea secundara. De deasupra platformei, privitorii vor putea sa admite in intregime opera, iar sub ea se vor face pregatirile necesare, ascunse de ochii tuturor''. El continua: ''un lucru important este sa scoatem in evidenta platforma si sa nu o distrugem, atunci cand vom incepe sa construim deasupra ei.

  Daca am fi folosit un acoperit plat, nu am fi scos-o in evidenta... in schitele cladirii puteti observa acoperisurile, forme curbate, inaltandu-se mai sus sau mai jos, deasupra platformei. Contrastul de forme sin diferentele de inaltime ale acoperisului da structurii o mare forta arhitecturala, lucru posibil datorita tehnicilor moderne de constructie''.

  Povestea cladirii a inceput de fapt in 1957, cand Jorn Utzon, pe atunci in varsta de 38 de ani, era un arhitect oarecum necunoscut care isi practica meseria in Danemarka, aproape de locul in care Shakespeare plasase castelul lui Hamlet. Utzon locuia intr-un orasel mic, numit Hellebaek, aflat la marginea marii, impreuna cu sotia si cei trei copii ai sai; toti trei aveau sa calce mai tarziu pe urmele tatalui lor, evenind arhitecti.

  Casa fusese construita cu numai cinci ani inainte conform planurilor facute de el insusi - este una din putinele proiecte care s-au concretizat de cand si-a deschis studioul de arhitectura, in 1945.
  In 1957, Jorn Utzon tocmai se inscrisese in competitia anonima pentru cladirea operei care trebuia ridicata in Australia, mai precis in Sydney. Din aproximativ 230 de proiecte inscrise si realizate de arhitecti din mai mult de 30 de tari, castigatoare a fost viziunea sa, descrisa de presa vremii ca fiind ''trei bolti de ciment in forma de scoici, acoperite cu placi albe''.


  Ai o comunitate, dar te-ai saturat de probleme? Vino pe Real-Arena.
  Sus In jos
  http://www.real-arena.com
   

  Opera din Sydney

  Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
  Pagina 1 din 1

  Real-Arena România :: Categorie generală :: Viaţa reală :: Cunoaştere :: Cultură generală-